søndag 22. mai 2011

Sommerfugler, trekkspill og små ører

I Italia fins det et latterlig stort pastautvalg, tatt i betraktning at de fleste smaker klin likt. Det fins riktignok varianter med smak, fyll og farger, fersk pasta og pasta lagd med egg eller fullkorn, men den mest brukte er vanlig tørr, pasta (som skal kokes AL DENTE, og spaghettien skal IKKE DELES I TO). Og denne fins i en masse fasonger og størrelser. Italienerne mener alle pastatypene har hver sin funksjon, noen passer til grønnsaker fordi grønnsaksbitene plasserer seg fint inn i rillene etc. Det fins en perfekt pasta til enhver rett. Jeg er ikke så nøye på det, men syns det er morsomt å spise noe annet enn penne hver dag. Og det er enda morsommere når man vet hva navnene egentlig betyr. Så her er noen av de vanligste pastatypene, og hvorfor de heter det de gjør.
Et lite utvalg fra wikipedia.it
Spaghetti
Spago betyr hyssing, og spaghetti blir da 'små hyssinger'. En mindre type heter spaghettini – 'bittesmå hyssinger'.

Capellini
Er en tynnere utgave av spaghettiene. Capelli = hårstrå. Med suffiksen -ini blir det 'små hår'. Det fulle navnet på denne pastatypen er egentlig capellini d'angolo – 'små englehår'. På italiensk snakker man om hår i flertall, så 'å ha blondt hår' heter 'avere i capelli biondi', direkte oversatt 'å ha blonde hår/hårstrå'. 

Spaghettoni
De som har fulgt med på denne bloggen husker at suffiksen -one gjør ordet større. Så spaghettoni er en tjukkere spaghettivariant. Den kalles også vermicelli, fra ordet vermi = mark. Et litt upassende navn på pasta, spør du meg.

Bucatini
Bucato = gjennomhullet, + -ini --> 'små gjennomhullet'. Bucatini er tjukke, hule spaghetti.

Cannelloni
Canna = rør, cannelone = stort rør. Mitt mål for Italia-oppholdet er å lære meg å lage cannelloni fylt med spinat og ricotta.

Penne
Penne betyr egentlig fjær/penn, og pastaen er skåret skrått som en fjærpenn. Det norske ordet penn har samme rot.

Rigatoni
Riga = stripe eller linje, a righe = stripete. Rigatoni betyr dermed storstripete/storlinjet. Denne pastaen er sylinderformet med riller. 
Det fins penne righate, som er penne (skåret skrått) med riller. Penne lisce er glatte.

Fusilli
Fusilli har navnet sitt fra fuso som er spindelen på spinnemaskiner. Fusilli ble egentlig produsert ved å vri pastaen rundt en spindel for å gi dem spiralformen.

Farfalle
Farfalla betyr sommerfugl, derav sløyfeformen.

Riccioli
= krøller

Torchietti
Torchio betyr presse, torchietto liten presse, og denne pastaen ligner skruen på en vinpresse.

Gemelli
Gemelli betyr tvillinger, og denne pastatypen består av to pastadeler som er tvunnet sammen i en spiral. 

Radiatori 
Radiatore = radiator. Disse har form som rillene til en radiatorovn.

Fisarmoniche
Fisarmonica = trekkspill. Så de ser ut som små trekkspill.

Pipe
Pipa = pipe

Conchiglie
Conchiglia = skjell

Orecchiette
Orecchio = øre, orecchietta = lite øre

Ruote
Ruote = hjul

Spighe
Spiga = kornaks

Tagliatelle
Tagliare = skjære, klippe, dele. Tagliatelle betyr dermed egentlig 'små skiver/stykker'.

Lasagne
Opprinnelsen til navnet lasagne er man ikke helt sikre på. 

Så er det de minste pastatypene som man bruker i la minestra (suppe). De kalles pastina da minestra. (Som dere allerede har skjønt betyr pastina 'liten pasta'. 

Stelline
Stella = stjerne, stellina = liten stjerne.

Filini
Filo = tråd, filino = liten tråd

Lancette
Lancia = lanse, lancetta = liten lanse/spyd.

Anellini
Anello = ring, anellino = liten ring

Ditalini
Dita = finger, ditale = fingerbøl, ditalino = lite fingerbøl

Til slutt et sitat fra en italiensk venn av meg:
– Da jeg lagde lunsj i dag og skulle legge i pastaen i vannet, oppdaget jeg at vi ikke hadde mer pasta igjen. Kan du TRO det? Jeg måtte åpne og lukke skuffen fem ganger for å sjekke at det faktisk var sant. I mitt 25-årige liv har jeg aldri opplevd at det ikke har vært pasta igjen hjemme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar